Programma 6. Vitale economie
1. Wat willen we bereiken?
Binnen het programma Vitale Economie staat toekomstbestendige werkgelegenheid en toekomstbestendige economische structuur voor de inwoners van Oss centraal. Want het hebben van werk stelt mensen in staat om hun bestaan zelf vorm te geven en mee te doen in de maatschappij. Met de COVID-19, waarvan we het effect op de werkgelegenheid op dit moment nog niet in de volle omvang kunnen overzien, is deze opgave actueler dan ooit. Hoewel de klappen tot nu toe nog mee lijken te vallen, weten we niet welke golf er nog komt wanneer bijvoorbeeld de COVID-19 steun van de Rijksoverheid stopt.
Randvoorwaarde voor duurzame economische ontwikkeling en werkgelegenheid is een arbeidsmarkt die goed functioneert en aansluit bij de vraag en ontwikkelbehoefte van het bedrijfsleven. Ook het versnellen van de transitie naar een circulaire economie en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is belangrijk. Zo snijdt het mes aan twee kanten; nieuwe ontwikkel- en groeikansen voor onze bedrijven én een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
Wij vinden het belangrijk dat nieuwe én al in Oss gevestigde bedrijven hier goed uit de voeten kunnen. Daar richten we onze acquisitie op en ook ons accountmanagement. Oss is dé maakstad in de regio Noordoost Brabant en daar zijn we trots op. Onze opgave is het om samen met het bedrijfsleven, het onderwijs en de regio telkens weer te komen tot vernieuwingen en zo te bouwen aan een vitale economie, klaar voor de toekomst. In Oss met de Kracht van Oss, en de Talentencampus, bijvoorbeeld met Learning Communities. In de regio via Regio Noordoost-Brabant (RNOB), Agrifood Capital (AFC), Vijsterren Logistiek en Ondernemerslift+ bouwen we aan een economische profilering en ontwikkeling van sectoren die toekomst hebben op zowel economisch als duurzaamheidsvlak. Via AFC en de regiodeal komen er ook middelen beschikbaar voor deze structuurversterking. Overheid, onderwijs en ondernemers (3O) werken daarbij nauw samen. Meer daarover is te vinden in programma 10. In samenwerking met 's-Hertogenbosch en Bernheze werken we aan de ontwikkeling en realisatie van een duurzaam bedrijventerrein Heesch-West voor Logistieke en grootschalige bedrijven en bedrijven in de sector Life Sciences. Ons paradepaardje op het gebied van sectorenbeleid blijft Life Sciences en de verdere doorontwikkeling van Pivot Park. Daarom willen we van 2022/2023, met de terugkeer van Organon in Oss en de historische betekenis van Farma en life sciences voor Oss, een bijzonder jaar maken.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
Ruimte voor bedrijven
We willen voldoende ruimte voor bedrijven in Oss en de regio creëren. Door tijdig in te spelen op de vraag zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin creëren we ontwikkelkansen voor bedrijven in Oss. Daarbij zijn voorzieningen genoemd in programma 7 zoals haven, spoor en infrastructuur belangrijk. Ook spelen de bedrijventerreinen een belangrijke rol, omdat 42% van de werkgelegenheid in Oss op bedrijventerreinen zit. Vorstengrafdonk is een up-to-date bedrijventerrein. Heesch-West, Pivot Park, maar ook het multimodaal ontsloten terrein aan de haven van Oss hebben potentie om zich verder door te ontwikkelen tot duurzame en toekomstbestendige terreinen die veel werkgelegenheid bieden. Op Moleneind onderzoeken we concreet stappen op gebied van verduurzaming.
We zien dat voor bedrijven het vinden van passende ruimte onder druk staat. Daar zetten we komende periode fors op in. Natuurlijk moet er ook buiten de bestaande bedrijventerreinen ruimte zijn om te ondernemen. Daarbij kijken we vooral naar mogelijkheden en werken de gedachte voor het juiste bedrijf op de juiste plaats verder uit. Of het ODE (Onderzoekscentrum Duurzame Eiwitten) daadwerkelijk in Oss landt is niet zeker. Dat is mede afhankelijk van de investeringsbereidheid van de sector. Het haalbaarheidsonderzoek loopt nog.
Inmiddels staan er echter alweer nieuwe ontwikkelingen op stapel bijvoorbeeld op het gebied van duurzame verpakkingen. Dit koppelen we ook aan het circulair Food Centre in Meierijstad. Zo blijft Oss verbinden en innoveren.
De toename van bedrijven en groei van bedrijventerreinen, vergroot de vraag naar arbeidskrachten. Voor de economische ontwikkeling is het van belang om voldoende arbeidskrachten beschikbaar te hebben in Oss. Arbeidsmigranten zijn hiervoor een oplossing. Tegelijkertijd brengt dit andere vraagstukken rondom huisvesting en veiligheid met zich mee. Plannen hiervoor zijn opgenomen in programma 2. Werk, inkomen en onderwijs.
Aantrekken en behouden van talent
Om koploper te blijven in de verschillende economische sectoren in Oss is het aantrekken en behouden van talent voor de bedrijven belangrijk. Naast een aantrekkelijk woon- en leefklimaat met voorzieningen als een centrum en levendig verenigingsleven is onderwijs op alle niveaus daarvoor vaak cruciaal. Oss beschikt wel over een instelling voor MBO, die zij heel graag wil behouden en waarvoor inzet wordt gepleegd via programma 2. Zij beschikt echter niet over een hoger onderwijsinstelling. Daarom maken we binnen dit programma 6 extra werk van het aantrekken en interesseren van studenten en hoger opgeleid talent voor het lokale bedrijfsleven in Oss. Hoger opgeleid talent brengt nieuwe kennis, die nodig is om te innoveren en te verduurzamen. Maar ook om groei mogelijk te maken, zoals in de sector Life Sciences.
De vraag en het aanbod van personeel moeten bij elkaar aansluiten. Dit is een samenspel tussen arbeidsmarkt, onderwijs, bedrijfsleven en een aantrekkelijke leefomgeving. De talentencampus, de gemeente en het bedrijfsleven spelen hierin een belangrijke rol. Het gezamenlijke initiatief om een lerende stad te willen zijn op alle niveaus krijgt steeds meer vorm.
Transitie naar een circulaire economie
Om in 2050 energieneutraal en volledig circulair te zijn moeten nog grote stappen worden gezet. Door te faciliteren en stimuleren dagen we het Osse bedrijfsleven uit hierin stappen te zetten en tot nieuwe businessmodellen te komen. Hierin speelt de inzet van de Kracht van Oss een belangrijke faciliterende rol.
Topsectoren
Voor een vitale economie is een diversiteit aan economische sectoren nodig zodat economie weerbaar en minder kwetsbaar is in tijden van crisis. Dat betekent dat we in onze dienstverlening oog moeten hebben voor alle ondernemers, groot en klein, om daarmee netwerken te bouwen en te onderhouden. Er zijn echter 3 landelijk als zodanig erkende topsectoren prominent aanwezig in Oss die op regionaal/landelijk niveau aandacht krijgen en in de picture staan in het kader van een vitale economie. Deze krijgen om die reden in Oss extra aandacht o.a. via portfolio's en social media. Dat zijn Life Sciences, Logistiek en Agrifood. Daarnaast wordt in Oss de sector bouw en installatie ook nadrukkelijk genoemd en herkend als topsector en krijgt deze sector om die reden ook die bijzondere aandacht. We blijven Oss profileren als maakstad.