Programma 4. Dynamisch stadscentrum
1. Wat willen we bereiken?
Een gemeente als Oss heeft een bruisend centrum nodig, daar zijn we het allemaal over eens. Een centrum voor inwoners uit de eigen gemeente en bezoekers uit de regio. Dit aantrekkelijke centrum bestaat uit een mix van winkels, horeca, wonen, dienstverlening, cultuur, werken en andere functies die publiek aantrekken. Door deze mix versterken we de ontmoetingsfunctie van het centrum voor onze inwoners.
Dat willen we bereiken door in te zetten op een ruimtelijk compact(er) centrum, met een meer gevarieerd aanbod (naast winkels en horeca ook andere activiteiten zoals cultuur en wonen) in een eigen authentieke sfeer. We zetten ons in voor de nieuwe ontwikkeling van het Walkwartier. Daarnaast hebben we oog voor vergroening om het hart als verblijfsgebied aantrekkelijker te maken. Een levendig en verrassend centrum vraagt blijvende aandacht en inspanningen van alle partijen; vastgoedeigenaren, ondernemers, bezoekers, bewoners en de gemeente. We hebben grote waardering voor ondernemers en pandeigenaren die hieraan een belangrijke bijdrage leveren.
De visie op het centrum van Oss staat in de Koers Stadshart Oss. Het dynamische stadscentrum is veel groter dan het ‘stadshart’ zoals in de Koers Stadshart beschreven. In de ring rond het stadshart vindt in de komende jaren een transformatie plaats; aan de Raadshuislaan, rondom het station, het golfbad en op het bedrijventerrein Euterpelaan. Wij geven in dit programma prioriteit aan het stadshart om zo de realisatie van de Koers mogelijk te maken. Bereikbaarheid is toegevoegd aan de speerpunten.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
Realisatie Walkwartier met Warenhuis
De ontwikkeling van het Walkwartier draagt bij aan een toekomstbestendig centrum, een levendig centrum met een versterkte ontmoetingsfunctie gericht op beleving, verrassing en sfeer. We hebben belangrijke stappen gezet naar de realisatie van het Walkwartier. Zo is het bestemmingsplan vastgesteld. Daarnaast is er een strategische werkgroep voor het Warenhuis die werkt aan de doorontwikkeling van het concept, de programmering etc. Zijn we in gesprek over het herinrichten van het TBL terrein. Ook is gestart met de sloop van het voormalige V&D gebouw en het OCP gebouw. Kortom alles is erop gericht om eind 2021 te starten met de bouw van het Walkwartier.
De huiskamer van Oss
In de Koers wordt het stadshart aangeduid als ‘de huiskamer’. Een plek waar alle publieksgerichte functies, commercieel maar ook niet-commercieel te vinden zijn, waar evenementen plaats vinden, waar Ossenaren elkaar spontaan tegenkomen of met elkaar afspreken en waar mensen wonen, werken en recreëren. Helaas konden in het afgelopen jaar en ook nu geen evenementen en ontmoetingen hier plaats vinden vanwege COVID-19.
Maar dat gaat veranderen. Intussen is het nieuwe evenementenbeleid vastgesteld. Voor de Heuvel, de Eikenboomgaard werken we locatieprofielen uit. We willen de Taskforce Stadshart gelden continueren. De Taskforce Stadshart bestaat sinds 2015. De gemeente werkt in deze samen met de centrumondernemers en vastgoedeigenaren. Met veel energie van ondernemers en extra middelen van de gemeente hebben we het centrum al veel impulsen gegeven. We zetten de gelden in voor projectmatig extra activiteiten voor communicatie en de evenementen coördinator, die door CMO is ingehuurd. We maken ons zorgen over de overlast die scooters geven in het centrum. We bekijken of cameratoezicht op kentekens van scooters kan helpen.
Transitieopgave en leegstand
We willen het stadshart van Oss aantrekkelijk, levendig en verrassend houden. Dit doen we voor een deel door het stadshart compacter te maken. We zetten in op een gevulde pit met centrumfuncties en op transformatie van de schil naar een aantrekkelijk stedelijk woon-werkmilieu. Dit is een aanzienlijke transitieopgave. Om de transitie in gang te zetten gaat een coach voor een periode van drie jaar ondernemers en vastgoedeigenaren benaderen. Hierbij kan de coach gebruik maken van regelingen; gericht op het verplaatsen van winkels naar de pit en het transformeren van deze leegkomende panden naar een stedelijk woon-werkmilieu. Meer woningen en (in mindere mate) bedrijvigheid hebben een positieve impact op levendigheid van het stadshart.
Voor de transitieopgave is de inzet van de vastgoedeigenaren in het stadshart belangrijk. Een aanbeveling uit het rapport ‘Stadshart Oss 2025’ is dat de vastgoedeigenaren zich verenigen in een vastgoedcollectief. Het collectief kan als partner van de gemeente Oss acteren, met als doel het stimuleren van de verdere ontwikkeling van het stadshart. De eerste stappen om te komen tot een vastgoedcollectief worden gezet door de vastgoedeigenaren, onder begeleiding van CMO en de gemeente.
Daarnaast gaan we door met het ondersteunen van Gevelverbetering en de aanpak Volop. Volop bemiddelt een tijdelijke invulling met verrassende, lokale initiatieven voor leegstaande panden.
Wonen en groen rondom het stadshart
In het kader van de beleidsnotitie “Vergroenen stadshart Oss” werken we de komende jaren aan een aantrekkelijk en leefbaar centrum door vergroening. Dit draagt bij aan een betere leefomgeving. Maar draagt ook bij aan klimaatrobuustheid en biodiversiteit van de gemeente. In juni starten de werkzaamheden op het plein bij Terwaenen. Aansluitend wordt de pit (Heuvel, Heuvelstraat, Kruisstraat) aangepakt. Momenteel voeren we gesprekken, met o.a. de ondernemers, over de inrichting van de Heuvel. De werkzaamheden op de Heuvel gaan in het najaar plaatsvinden. Verder werken we in de projecten Raadhuislaan, Euterpelaan en Fraterspark aan een nieuw woonmilieu in het groen, aansluitend op de structuur van het stadshart. En we stimuleren wonen in het centrum met de gelijknamige subsidieregeling. Pandeigenaren in het centrum ontvangen daarbij subsidie om hun winkel- of horecapand om te bouwen naar één of meer woonruimten.
Bereikbaarheid
Een goede bereikbaarheid draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het centrum. In programma 7. Mobiliteit beschrijven we wat we doen om de bereikbaarheid in Oss, en dus ook het Osse centrum, te verbeteren en om kansen voor duurzame mobiliteit te benutten.
Zo werken we aan een goede doorstroming op ons hoofdwegennet (waaronder ook de centrumring), en aan voldoende parkeergelegenheid in het centrum. We hebben oog voor de effecten van de transitie van winkels naar wonen op de parkeervraag en parkeerdruk. Naast goede autobereikbaarheid zoeken we naar kansen voor andere, meer duurzame vormen van vervoer. In het centrum gaat het om onder meer plaatsen van deelauto’s, verbeteren van fietsroutes naar en rondom het centrum, voldoende en veilige fietsenstallingen in het centrum, en een aantrekkelijke (loop)route naar het station (knooppunt van openbaar vervoer). De kwaliteit van station en stationsomgeving als knooppunt van openbaar vervoer laat te wensen over. Ook de barrièrewerking van het spoor voor de bereikbaarheid binnen het stedelijke gebied verdient aandacht, net als de veiligheid.